Малформация Арнолд Киари тип 1

   Какво е малформация на Арнолд-Киари, тип 1?

  Малформацията на Арнолд-Киари, тип 1, представлява вродено състояние, при което най-ниско разположеният дял от задната част на мозъка е изместен надолу. Тези изместени структури, малкомозъчните тонзили, могат да притиснат част от мозъчния ствол или горната част на гръбначния мозък и да блокират нормалния поток на гръбначно-мозъчната течност към и от главата.

   Какви са симптомите на малформацията на Арнолд-Киари, тип 1?

  Тези структурни аномалии могат да доведат до главоболия и до редица други неврологични симптоми, които включват:

  • проблеми с гълтането;
  • световъртеж;
  • нарушения в зрението;
  • тромавост;
  • спастичност (изтръпналост) на крайниците;
  • подкосяване на краката без очевидна причина.

  Симптомите могат да се влошават при извиване и протягане на врата.

  Много от най-значимите неврологични симптоми започват в детството. Най-сериозното усложнение е сиринксът (сирингомиелия) - изпълнена с течност кухина в гръбначния мозък, която може да доведе до трайна изтръпналост и слабост в ръцете наред с други симптоми. 

  Малформациите на Киари, тип 1, може да останат незабелязани, докато не се случи нещо, което да причини симптомите. С времето на мястото на притискане може да се образуват белези, наречени сраствания, които в един момент да доведат до постепенна поява на симптоми. Нараняване „камшичен удар“, или друга травма, могат да причинят внезапна поява на симптомите.

  Главоболията, които са най-характерни за малформациите на Киари, тип 1, обикновено са локализирани в задната част на главата и често се влошават при напрягане. Често са налице болка във врата и изтръпналост. Важно е да се отбележи, че истинските мигренозни главоболия почти никога не са причинени от малформациите на Киари тип 1.

   Как се диагностицират малформациите на Киари, тип 1?

  Обикновено диагнозата се поставя чрез стандартен ядрено-магнитен резонанс. Съществува по-специализиран вид ядрено-магнитен резонанс, който може да открие блокажа на нормалния поток на гръбначно-мозъчната течност, причинен от изместването.

  Въпреки че състоянието лесно се установява чрез ядрено-магнитен резонанс, много хора с леки форми на малформации на Киари, тип 1, не се нуждаят от каквото и да било лечение. Всъщност това състояние често е напълно безсимптомно и обикновено се открива случайно при мозъчно сканиране, назначено поради някаква друга причина. На повечето пациенти с тежки главоболия например в даден момент ще им бъде назначен ядрено-магнитен резонанс. В случай че пациентът страда и от малформация на Киари, тип 1, е лесно да се направи прибързаният извод, че самата малформация причинява главоболията, а всъщност това може да е просто съвпадение. На практика много по-често се срещат пациенти, които страдат от хронична или трансформирана мигрена, съчетана с несвързана и лека малформация на Киари, тип 1, която не причинява каквито и да било проблеми, отколкото пациенти с хронични болки, действително причинени от малформацията.

   Какво е лечението за малформациите на Киари, тип 1?

  Възрастните с лека форма на малформацията на Киари, тип 1, рядко имат нужда от операция, освен ако няма ясни признаци или симптоми на дисфункция на мозъка или на гръбначния мозък. В тези случаи оперативна декомпресия може да освободи повече място за малкия мозък в задната част на главата, като облекчи натиска върху мозъчния ствол и гръбначния мозък. За целта обикновено се прави разрез в подобната на целофан обвивка на мозъка (т. нар. дура - твърдата обвивка на мозъка) и често пъти се отстранява и част от черепа. Съпътстващите сиринкси на гръбначния мозък обикновено се разнасят от само себе си след декомпресията. Само в редки случаи се налага отделна хирургична процедура за дренаж.  

За да е сигурно, че човек наистина има нужда от тази операция, всеки случай се разглежда внимателно. Неврохирурзите в Центъра по главоболие са на разположение на тези пациенти.

Запишете се за преглед

Ако имате въпроси, или искате да запазите час за преглед, обадете ни се на 0700 300 71 или на 0888 469 239.