Освободете се от болката

  Ако често страдате от епизодично или хронично главоболие, знаете как то се отразява на качеството на вашия живот. Тежи не само болката, но и страхът от следващия пристъп. Ако пристъпите ви събуждат нощем (както е понякога при мигрена и клъстерно главоболие), не успявате да се наспите добре, на следващия ден сте по-уморени, по-неусточиви на стрес, по-раздразнителни и в крайна сметка по-податливи на главоболие. Така може да се получи порочен кръг.

  Главоболието е един от най-опасните симпоми в неврологията, защото може да признак за сериозно заболяване, изискващо спешна намеса. Най-често обаче става дума за така наречените първични главоболия, като мигрена, тензионно главоболие, клъстерно главоболие и др.Те, макар и мъчителни, не са следствие на друго заболяване. Доскоро първичните главоболия бяха мистерия за медицината и се считаха до голяма степен за нелечими. За щастие през последните 10-15 години, особено в САЩ, се направиха доста открития и се оформи единна теория за произхода на тези главоболия.

  Според тази теория мигрената и другите подобни главоболия се дължат на комбинация от чувствителност на структури и биохимични процеси в мозъка, от една страна, и увредени периферни нерви около врата и главата, от друга. При различните хора може да преобладава единият или другият фактор. Както чувствителността на мозъка, така и анатомичните особености, предразполагащи даден периферен нерв към увреждане, може да се предават по наследство, а може и да са следствие на събития в живота, като изживян голям стрес или травма от камшичен удар при катастрофа. Хормоналните промени, особено при жените, също оказват силно влияние и в двете области. Затова някои жени често имат мигрена в дните около менструацията. Определени храни, пози или движения, стрес, дори срещи с определени хора, също са фактори.

  Добрата новина е, че когато се установят основните причини за главоболието, като например притиснат окципитален нерв във врата или определен биохимичен дисбаланс в мозъка, те може да се атакуват ефективно с кинезитерапия, медикаментозно лечение, хирургическа процедура, диета, промяна в начина на живот, в ергономиката на работното място и др.

  С подходящо лечение и промени в начина на живот при почти всички пациенти е възможно значително разреждане на пристъпите, а при мнозина и пълно излекуване. Според пациентите, преодолели главоболието, радостта от възвърнатия контрол над живота и усещането за свобода са неописуеми.

Запишете се за преглед

Ако имате въпроси, или искате да запазите час за преглед, обадете ни се на 0700 300 71 или на 0888 469 239.