Ключови точки

Тригерни точки
Ключови (тригерни) точки

   Какво представляват ключовите точки?

  Ключовите точки са места по лицето, скалпа и врата, където често се получава притискане и раздразнение на периферен нерв от околните тъкъни, което отключва главоболието. Установено е, че мигрената (със или без аура), клъстерното главоболие и други главоболия често се предизвикват или отключват от притискане и раздразнение на нерви в някоя от тези точки. Притискането е от артерии, мускулни и съединителни тъкани, и е лечимо. Може да е следствие на генетични особености, травма, стрес, неудобна поза и др. Тези нерви са големият и малкият окципитален нерв (във врата, задната част на главата и темето), както и клоновете на тригеминалния нерв (слепоочията, челото, веждите, носа).

  Според едно изследване 95% от хората с мигрена имат такива точки, докато при здравите хора този процент е 25%.

  Доскоро се смяташе, че нарушения в мозъка водят до главоболие и чувствителност на периферните нерви около главата, но през последните години се установи, че в голяма част от случаите главоболието се отключва от физически увреждания на периферни нерви. В този случай лекарят-специалист може да предизвика главоболието чрез натиск (палпатация) върху съответната точка.

  При много пациенти с мигрена болката е съсредоточена в слепоочието. Тя бързо отслабва след притискане на слепоочието. Това е признак, че сътветното нервно разклонение е раздразнено най-често от минаващата над него темпорална артерия.

  Най-сигурният тест, че дадено нервно разклонение в определена точка провокира мигрената, е блокада на нерва в тази точка, при която той се "приспива" (анестизира) с помощта на анестетик. Ако в следствие на това главоболието изчезне, то най-вероятно се дължи на проблем с този нерв.  

   Методи за лечение

  Съществуват няколко подхода за лечение на тези състояния. Те се разделят на две основни групи - инвазивни и неинвазивни.  

  Инвазивните включват няколко типа блокади на нерва, както и хирургична декомпресия на нерва.

  По-леките случаи се повлияват добре от неинвазивни методи като кинезитерапия, добра хигиена на съня и диета. При кинезитерапията чрез специален невромускулен масаж в поредица от сеанси се цели отпускане на мускулните възли и тъкъни, притискащи нерва. Резултите от прилагането на физиотерапията в Центъра по главоболие често са много добри - при някои пациенти главоболието от два пъти в седмицата намалява до един път в месеца, при други то напълно изчезва.

  При по-тежките случаи нервът в ключовата точка може да се "блокира" (анестизира) с анестетик или с Ботокс. Блокадата с Ботокс трае от 3 до 6 месеца. Блокадата с местен анестетик (най-често се използва лидокаин) трае до един ден, и се използва основно за тестови цели - да се провери дали наистина нервът в тази точка е увреден и провокира главоболието. След като това се установи, може да мисли за оперативно освобождаване на нерва от притискащите го тъкани - т. нар. мигренна хирургия.

  Мигренната хирургия е нискорисков оперативен метод за декомпресия на притиснатите нерви, провокиращи мигрената, който прилагаме в Центъра. При него хирургът изрязва или премества притискащите нерва сраствания или кръвоносни съдове. Този метод е подходящ за пациенти с често главоболие, при които медикаментозното лечение и други неинвазивни методи не са довели до успех. Успеваемоста на тази процедура е много висока, а рискът от усложнения е почти нулев. Местата на компресия са обикновено под кожата на главата и врата, тоест, далеч от мозъка, гръбначния стълб и други важни структури.

  При наличие на медикаментозно главоболие (свързано с прием на лекарствени средства), то трябва да бъде преодоляно преди прилагането на тези процедури.

Запишете се за преглед

Ако имате въпроси, или искате да запазите час за преглед, обадете ни се на 0700 300 71 или на 0888 469 239.